Blåmesar på talg vid Norrby.

 

Vinterfåglar inpå knuten 2019
 
2019 genomförs räkningen mellan 23-26 januari. Fredagen och måndagen är till för att skolor och arbetsplatser skall ha möjlighet att vara med. Lördagen den 24 och söndagen den 25 skall vi andra räkna våra fåglar och slicka in resultatet till Birdlife Sverige.
 
 

Vinterfåglar inpå knuten 2018

Att ta allmänheten till hjälp för att få fram kunskap om naturen är något som bl.a. BirdLife Sverige använder sig av. För trettonde året i rad inbjuds alla i Sverige att vara med och räkna våra vinterfåglar. Över 20 000 matningar rapporterades av drygt 19 500 personer 2017. Det är främst från södra delarna av landet som personer skickar in sina uppgifter på vilka arter och hur många individer av dem de ser vid sin egen fågelmatning.

Även i Surahammars kommun behöver vi bli flera som rapporterar sina fåglar från sina matningar. Anledning är att högt antal fågelmatningar också ger oss en allt tillförlitligare bild av läget för våra vinterfåglar.

Bli därför med i ”Vinterfåglar inpå knuten” och rapportera dina vinterfåglar vid din fågelmatning!

2018 sker evenemanget helgen 26-29 januari.

Under veckan därpå kommer vi att presentera resultatet från vår kommun på den här sidan.

 

 

Vinterfåglar inpå knuten i Surahammars kommun 2018

Förvintern 2017-18 har varit ovanligt mild, grådisig och nederbördsrik i form av regn. Först omkring 10/1 kom första snöfallen och det var några minusgrader även på dagarna. Från den 15/1 kom ordentligt med snö och några dagar senare var det ca 40 cm snö och några nätter med ca -15 grader. Strax innan räkningen blev det åter blidväder med en varmfront och regn från den 24/1. Under räknardagarna var det omkring 0 grader, lite nederbörd i form av snö och regn. Träden var snöfria och marken täckt av ett ca 1 dm tjockt snötäcke.

 

Söndagen 28/1. Endast resultatet från 8 fågelbord har kommit in med sammanlagt 443 fåglar. I fjol hade vi ett resultat från 36 fågelbord i vår kommun.
 
Onsdag 31/1. Hittills har det kommit in resultat från endast 16 fågelmatningar i kommunen. Därför uppmanas alla att skicka in era räkningsresultat. Inte oväntat är än så länge talgoxen vanligast individmässigt i vår kommun, följd av blåmes och gulsparv. Det verkar också vara färre individer i år än året innan. Då var sidensvansen vanligast följd av talgoxe och blåmes.
 
Måndag 12/2. Årets resultat blev att endast 21 matningen från Surahammars kommun rapporterade in sina fåglar. Det är bland det sämsta resultatet under arrangemangets alla år. Totalt räknades 1142 fåglar i kommunen vid dessa matningar. Vanligaste art var talgoxe, följd av blåmed, nötväcka, skata och domherre i tur ordning. Några arter som drog lite mer uppmärksamhet till sig var bofink på 3 matningar, bergfink på en matning och svarthätta likaså på en matning.