Gubbhyllan

Vi i Naturklubben har ofta besökt Virsbosjön för fågelskådning men det har saknats en bra plats att få god överblick av området. Efter ett tecknat avtal med markägaren Kommunalteknik i Surahammar kunde vi påbörja bygget av en Gubbhylla vid Storgärde i norra delen av Virsbosjön.
 
 
Söndagen den 19 november stod "gubbhyllan" så gott som färdig. Det som återstår är att taket ska beläggas med papp och att göra hela bygget mer tilltalande med hjälp av lite färg. Arbetet för säsongen avslutades med att snickra till en väggfast sittbänk.
 
 
 
 
 
 
Söndagen 29 oktober. När jag kom ner till Storgärde I hårda nordvindar pågick arbetet med Gubbhyllan. Leo och Seppo jobbade ensamma idag och målet var att få klart sidorna och få på större delen av taket - vilket gick bra. Nu fick gubbhyllan också utstå sina första hårda vindar.
På fågelfronten noterades 4 vinterhämplingar som sökte föda bland bilarna på parkeringen samt många flockar gråsiska som sträckte över.
 
 
 
Gubbhyllan börjar ta alltmer form
 
 
Söndagen 8 oktober. Jag besökte idag arbetsgänget Seppo, Leo och Kjell K vid Gubbhyllan. Nu börjar formen på gubbhyllan gestalta sig, därför hjälpte jag till att ta bort buskagen runt bygget så att det får börja framträda för besökare vid Storgärde. Byggarna gör ett mycket bra jobb. Tyvärr kom regnet redan innan middag idag så det fick bli ett förkortat arbetspass. Efteråt blev vi inbjudna på kaffe av Eva.
 
 
Finlir för att få reglarna på plats.
 

 

Tisdagen den 6 juni. Trots Nationaldag kunde arbetet med "gubbhyllan" inte ligga nere. Fler säckar betong hade inhandlats och det var dags att gjuta dom kvarvarande plintarna. Vädret var förträffligt och arbetet gick galant. Vid nästa träff kommer vi att gå igenom vilka virkesdimensioner som ska inhandlas för att uppföra stommen. 

 

Söndagen den 28 maj. Nu var allt klart för gjutning. 250 kg grovbetong hade inhandlats, vilket visade sig inte vara tillräckligt. Blandningen skedde för hand i en stor hink, varje rör svalde ca 1,5 säckar. I rören placerades justerbara stolpskor på vilka träkonstruktionen kommer att fästas vid. Vi hann med att blanda betong till sex rör innan regnet kom och arbetet fick avbrytas.

 

Söndagen den 21 maj fortsatte arbetet med nedgrävning av gjutrören. Vädret var bra, arbetstyrkan var god och snart satt dom tio rören på plats.

 

 

Söndagen den 14 maj påbörjade vi arbetet med att uppföra "Gubbhyllan" vid Storgärde i Virsbo.  Vädret var bra. Arbetsstyrkan var liten men vi fick några grundstolpar på plats. Nästa helg fortsätter jobbet.
Trevligt var att gänget som bygger hussvalehiolkar också höll till vid Storgärde, vi kunde bl.a. fika tillsammans. Eva hade bakat ett par mycket goda morotskakor inför dagen och kom ner och bjöd oss på fika.
 
Det gäller att få plintarna på rätt plats. Foto: Solveig Wadelius
 
Fikapaus tillsammans med "Hussvalebobyggarna" vid Virsbosjöns strand. Foto: Solveig Wadelius